Lahtelaisen jääkiekon tukeminen

Lahtelaiset ovat tunnetusti urheilullisia ihmisiä. Monet Suomen huippulajit ovat suosittuja kaupungissa. Lahti on hyvin menestynyt esimerkiksi jääkiekossa kokoonsa nähden. Lahtelaiset ovat onneksi myös hyvin yritteliäitä, minkä ansiosta junioritoiminta on kiekkoilun parissa hyvin aktiivista.

Vanhemmat panostavat paljon lastensa kiekkoharrastukseen. Valmentajatkin antavat enemmän kuin heiltä vaaditaan. Heillä on kuitenkin rajansa, sillä useimmiten toiminta on vapaaehtoista ja palkatonta. Lahtelainen jääkiekko ei ole katoamassa, mutta parantamisen varaa on aina. Seuraava Teemu Selänne saattaa olla jo syntynyt Lahdessa. Hän voi jopa harjoitella jo paikallisessa juniorijoukkueessa. Lajin tukemisella hänet voidaan lähettää menestymään esimerkiksi Pelicanstien kautta kotimaiseen Liigaan ja mahdollisesti myöhemmin maailmalle.

Lahtelaiset ovat tukeneet omiaan

Lahden jääkiekkomenestys ei ole kuitenkaan aina ollut yksiselitteistä, ja kaupungissa on käyty myös lajin ystävien kukkaroilla. Ensimmäinen seura perustettiin 1980-luvulla Hockey-Reipas-nimellä. Seura teki tuolloin myös osakeannin faneilleen. Yleinen seuran järjestämisen aiheuttama kaaos jääkiekkomaailmassa sai lajin kannattajat epäröimään. 1980-luvun lopulla seura pääsi viimein SM-liigaan. Pian osakeyhtiö meni konkurssiin, kun taas pelaajat siirtyivät muihin joukkueisiin.

Fanien suhtautuminen lahtelaiseen ykkösjoukkueeseen on vaihdellut. Nimeään vaihtanut seura selvisi yhden kauden SM-liigassa, mutta putosi takaisin divisiooniin. Johto vaihtui tiheään, kun menestys oli alamäessä. Lahti palasi viimein kotimaiseen pääsarjaan vuonna 1999. Menestykseen siivitti legendana tunnettu Kari Eloranta, joka oli erittäin pätevä valmentaja. Kun hän luopui tehtävästään, seura alkoi taas vajota pohjalle. Monet yrittivät parhaansa mukaan vuorollaan pelastaa seuran. Vähitellen se lähti taas kohti huippua. 2000-luvulla seuran menestys oli nousukiidossa, joten fanit seurasivat perässä.

Kannatus

Jokainen voi tukea jääkiekkoa olemalla sen kannattaja. Positiivista huomiota voi osoittaa monella tavalla. Yksittäinen henkilö voi tukea ja jopa fanittaa jotain tiettyä joukkuetta käymällä sen otteluissa ja puhumalla sen puolesta jääkiekkoväittelyissä.

Joukkuetta voi myös kannattaa lahjoittamalla rahaa sen junioritoimintaan tai laittamalla oman lapsensa sen riveihin pelaamaan. Kuka tietää, jos perheen pienimmästä tulee vielä jonain päivänä seuraa johtava supertähti.

Kannattaminen voi tapahtua myös jääkiekkoa kohtaan yleisesti. Klikkaamalla internetin sanomalehtien jääkiekkouutisia tukee median huomiota lajille, mikä johtaa lajin suosion lisääntymiseen nousevien lukijamäärien myötä. Siitä seuraa lisää harrastajia ja rahaa lajille. Tällä tavalla myös lahtelainenkin jääkiekko voi paremmin, kun ihmiset kiinnostuvat tulemaan paikalle jäähalliin seuraamaan pelejä. Lipuista muodostuva tulo on tärkeä joukkueelle.

Pelicansin kannattaminen onnistuu myös esimerkiksi fanikaupan tavaroita ostamalla. Tällä tavalla raha siirtyy joukkueen budjettiin, kun taas seuran logolla varustetut vaatteet ja oheistuotteet herättävät kiinnostusta ja mielenkiintoa kaupungilla. Näitä vaatteita kantamalla saa siis aikaan positiivisen ketjureaktion.

Faniyhteisö

Jääkiekkoseuran kannattamisen ehdoton positiivinen puoli on lajin ympärille rakennetut yhteisöt ja verkostot. Faniklubeilla on tapaamisia ja pelimatkoja, joissa pidetään hauskaa ja tutustutaan uusiin ihmisiin. Pelicansin fanikerho tunnetaan Flying Pelicans Lahtena, ja se on hyvin aktiivinen järjestämään tapahtumia ja seuraamaan joukkuetta koskevia uutisia.

Yhteisöt voivat saada myös aikaan hyvää jääkiekolle keräämällä varoja tai tarjoamalla talkootyövoimaa joukkueille. Lisäksi ne nostavat kiinnostusta joukkuetta kohtaan.

Nuoriso

Jääkiekkojunioreita tuetaan 1,1 miljoonalla eurolla vuodessa Suomessa. Vuodesta 2016 lähtien tukea jaetaan 1500 juniorille entisen 400 juniorin sijaan. Lahdessakin on monia lupaavia kiekkosankareita, jotka odottavat pääsyään korkeamman tason kaukaloihin. On erityisen tärkeää tukea nuoria, lupaavia pelaajia henkisesti ja myös taloudellisesti.

Vanhemmat, valmentaja ja joukkuetoverit voivat antaa henkistä tukea, mutta rahalliseen tukeen tarvitaan lahjoituksia. Monet tahot antavat rahaa paikallisten kiekkojunioreiden hyväksi. Lahjoituksella voi saada paljon positiivista huomiota omalle yritykselleen. Pelicanstie on esimerkki lahtelaisesta junioritoiminnasta, jonka avulla rakennetaan määrätietoisesti lahjakkaiden pelaajien polkua kohti tähteyttä.